6 dec 2011

Recept Rainbow cake


Via het forum waar ik dagelijks te vinden ben (girlscene.nl) kwam ik bij het topic: Het Algemene Baking topic. Daar hadden ze het op een moment over the Rainbow cake en dat leek mij zo'n ontzettend leuk idee dat ik het even uit moest proberen.

Ik ben uitgegaan van het recept van Wisk Kid (). Maar ik heb alleen geen gebruik gemaakt van de swiss merengue cream omdat mijn vriend niet tegen merengue achtige dingen kan.

Vrijdagavond heb ik de bodems gebakken volgens dit recept:
!(neem de waarden van de ingrediënten met een korreltje zout> ze zijn omgerekend, maar probeer er zoveel mogelijk in de buurt te blijven)
Benodigdheden+ Ingrediënten voor het deeg van 1 complete rainbow cake van 6 lagen (dus niet alles x6 doen!)
- 226g boter, kamertemperatuur
- 426g suiker, (fijne) kristalsuiker
- 5 eiwitten, kamertemperatuur (geen eigeel, dan wordt het deeg lichtelijk oranje en komen de kleuren later minder goed tot hun recht)
- 2 theelepels vanille- essence
- 426g bloem
- 1 zakje bakpoeder (in schap supermarkt, 1 zakje is voor ongeveer 500g bloem)
- snufje zout
- 355 ml melk, verwarmd in magnetron (30s) zodat deze op kamertemperatuur komt
- 6 kleuren GEL voedselkleurstof, naar keuze (ik had paars, blauw, groen, geel, oranje en rood)

Bereidngswijze:
1. Weeg je kom, waar het uiteindelijk het mengsel in maakt, wanneer hij leeg is. Dit klinkt raar maar dat is echt nodig!

2. Verwarm je oven voor op 200°C. Neem twee springvormen (of hoeveel er in je oven passen), bedek de bodem met bakpapier (< stuk bakpapier op de bodem leggen en vastklemmen met de rand van je springvorm. Overige randjes afknippen). Je hoeft alleen de bodem te bedekken.

3. Zeef de bloem, het bakpoeder en het zout in een kom. Zet dit apart.

4. Mix de suiker en boter tot een romig geheel, kan even duren. Voeg dan beetje bij beetje de eiwitten toe, terwijl je mixt. Voeg de vanille- essence toe en mix het deeg tot het 1 substantie heeft.

5. Voeg nu de helft van het droge deel en de helft van de melk toe. Mix dit tot 1 geheel en voeg vervolgens de andere helften toe, mix weer tot een geheel.

6. Weeg nu je kom nog een keer, met het deeg erin. Trek daar het gewicht van je kom vanaf en dan heb je het gewicht van je deeg. Dit dit aantal door 6 en dan weet je hoeveel gram van het deeg in elke springvorm moet. (Stel: Je kom is 430g, je kom+ deeg weegt 2002g. Dan weegt je deeg (2002- 430= 1572) 1572 g. Dit deel je weer door 6 en dan weet je dat in elke springvorm (1572/6= 262) 262g deeg moet)

7. Weeg nu in een nieuwe kom 1 deel van de deeg af. Kleur dit naar wens. Schep dan je deeg in je springvorm en verdeel het gelijkmatig.(Ik kleurde dus 2 "delen" deeg en deed deze gelijktijdig in de oven)

8. Doe je "ready to be" bodems in de oven voor zo'n 15 à 20 minuten. Houdt ze in de gaten, iedere oven is weer anders.

9. Wanneer ze klaar zijn prik je nog even met een satéprikker of je bodems gaar zijn. Komt je satéprikker droog uit je bodems, dan zijn ze klaar.

10. Voor het geval er geen 6 springvormen in je oven passen en/ of je geen 6 springvormen hebt: Laat de springvorm en je bodem een beetje afkoelen. Snijdt de bodem eventueel los van de rand en haal je bodem (met bakpapier eraan!) uit de springvorm. Was je springvorm af, bekleed hem opnieuw en gebruik 'm voor de volgende bodems.

11. Wanneer al je lagen klaar zijn moet je ze goed af laten koelen. Ik heb ze 1 nacht laten staan in een luchtdichte taartdoos (van Tupperware geloof ik).

Dit deed ik zaterdagochtend:
Vulling en bekleding
Ingrediënten:
- poedersuiker (ik heb geloof ik 500g gebruikt)
- boter,evenveel als je poedersuiker gebruikt (ik heb geen idee welk merk ik gebruikt heb: het was een groen papiertje...)
- aarbeienjam :)
- rolfondant
- poedersuiker voor bestuiven van werkvlak

Bereidingswijze:
1. Maak de botercreme. Mix je boter zacht totdat hij een beetje witter/ wittig is geworden.
2. Voeg dan beetje bij beetje de poedersuiker toe en mix tot 1 geheel. Pas op, verstuivingsgevaar: Mijn (moeders) hele keuken en ik zaten ONDER de poedersuiker... Mijn botercreme was trouwens een beetje aan de dikke kant (geen idee hoe op te lossen:$, minder mixen)

Bekleden:
1. Leg je taart op een (hoe heet dat nou) zo'n kartonnen ding voor onder de taart, ik had een ijzeren/ metalen.

2. Neem de eerste bodem, keer hem om, en leg 'm met de "niet met bakpapier beklede kant op je "kartonnen/ metalen ding". Pel voorzichtig je bakpapier van de bodem.

3. Besmeer je eerste bodem met jam OF botercreme (ik wilde op de eerste eerst jam smeren en dan botercreme erop, maar geloof mij, dat was moeilijk verdelen omdat hij dus dik was).

4. Keer dan je 2e bodem om op de besmeerde 1e bodem, pel weder het bakpapier voorzichtig van de bodem af.

5. Besmeer deze bodem weer met jam OF botercreme (dat wat je net niet had)

6. Herhaal dit tot al je bodems op zijn.

7. Besmeer nu je bovenste bodem met botercreme en smeer netjes de zijkanten van je taart af met botercreme. Vul onder andere gaatjes op tussen lagen en dergelijke.

8. Maar een groot werkvlak vrij en bestuif deze licht met poedersuiker. Let op: Rolfondant smelt van water!

9. Rol je rolfondant uit tot een plak die zo groot is dat je je taart er volledig mee bedekken kan. TIP: Continue poedersuiker aanvoeren, plak in begin vaak omdraaien zodat hij niet aan je werkblad gaat plakken.

10. Rol de uitgerolde plak rolfondant een beetje over je roller, of schuif er heel voorzichtig (let op met lange nagels) je handen en armen eronder. Til je plak op en leg deze over de taart.

11. "Aai" je rolfondant strak over je taart en snijdt de overige kantjes eraf.

12. Je kan je taart eventueel nog versieren, zelf heb ik dit achterwege gelaten vanwege de al drukke binnenkant. Maar het is en blijft jou taart;)

13. Klaar:) Eetsmakelijk!

Ik bedenk me net: Dit zou een supervette ring van fimo zijn! Ik ga 'm maken.

Nog vragen of opmerkingen,
laat ze gerust achter bij de comments,

Liefs,
Sarah

Geen opmerkingen:

Een reactie posten